Florilegium Header Include File Florilegium Menu Include file

Nieuwsbrief.

In het tijdperk van informatie is onwetenheid een keuze (Donny Miller).

Je inschrijven...

Wil je af en toe wat nieuws krijgen van Florilegium?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

ik schrijf mij in

Laatst verstuurde Nieuwsbrief.


De Messiah van G.F. Händel.

 

Beste vrienden van Florilegium,

  

Met enige weemoed, want onze dirigent Simon Van Damme gaat ons na tien jaar verlaten.

Maar niet zonder met ons nog één groot werk uit te voeren: De Messiah van G.F. Händel.

Was het barokke oratorium een poging om religieuze muziek terug geliefd te maken bij een publiek dat verslingerd was geraakt aan het spektakel van de profane opera? Of was het een commercieel slimme zet in tijden dat operahuizen om religieuze of financiële redenen de deuren moesten sluiten? Schreef Händel met zijn Messiah een soort Jesus Christ Superstar avant la lettre, of wilde hij zijn muzikaal genie oprecht ten dienste stellen van het goddelijke, in het spoor van zijn tijdgenoot Bach?

Beide invalshoeken hebben een grond van waarheid, en precies dat maakt van Messiah een prachtig werk. Met een diepzinnig netwerk van bijbelse referenties als libretto en indringende muzikale verklankingen van het verlangen naar, het lijden van, en de bevrijding door Christus, begeeft Händel zich op het terrein van de passies en cantates van Bach.

Tegelijkertijd schrijft hij muziek die recht naar het hart gaat, retorisch en emotioneel inwerkt op de luisteraar, met affect en effect, zoals Händel en veel van zijn collega’s (concurrenten) dat deden in hun populaire Italiaanse opera’s.

Ons kamerkoor Florilegium staat in voor de vele sprankelende koren, waaronder het overbekende Hallelujah. Vocale solisten Emilie De Voght (sopraan), Frauke Elsen (alt), Reinoud Van Mechelen (tenor) en Kamil Ben Hsaïn Lachiri (bas) nemen het publiek via de prachtige aria’s mee op een muzikale reis van aarzelende hoop tot uitbundig triomfalisme.

Een barokorkest, samengesteld uit professionele musici, ondersteunt het geheel. Dirigent Simon Van Damme, zorgt voor een coherente uitvoering met de diepgang van het religieuze en de drive van een opera.

Dit alles zal doorgaan op zondag 20 oktober 2019 om 15:00 u in de Grote Aula van het Maria Theresiacollega, Sint-Michielsstraat 6 te Leuven. Kaarten: € 17/15 (vvk) Korting: € 10/8 (vvk) -26 / personeel KU Leuven & LUCA Blokkeer uw agenda dus alvast voor deze datum en volg ons op: www.florilegium.be

Tot 20 oktober!